Pardubická exlibris 3 -publikováno ve Zprávách Klubu přátel Pardubicka 2015

30.11.2015 17:25

Pardubická exlibris 3

Latinská slova Ex libris znamenají „z knih“ a v evropském prostoru se od středověku používala k označení vlastnictví knih. Ke konci 19. století si sběratelé a milovníci knih si nechali vytvářet svá exlibris např. s motivy jejich povolání, s motivy rodných měst a později se použitým motivům přestaly klást meze. A zrodilo se i sběratelství těchto nových exlibris – které už nebyly vlepovány do knih, ale byla často vytvořena známými autory a vytištěna jako malý grafický list a také byla podepsána autorem.

Prohlédněte si několik malých grafických dílek s pardubickými motivy, které vytvořili pardubičtí umělci. Zdeněk Řehák

 

Nespočet  pardubických motivů vytvořil malíř a pedagog bytostně spjatý s Pardubicemi František Vincenc Danihelka (1911-1970) z jeho opravdu bohaté tvorby jsem vybral exlibris vytvořené barevnou litografií s námětem Kunětické hory pro F.Schmidta.

 Další malíř a pedagog spjatý s Pardubicemi byl tvůrce mnoha exlibris Oldřich Karel (1912-1990). Jako ukázku jsem vybral  troch jiné pardubické exlibris vytvořené pro JP a jsou na něm sloupkové hodiny a dům na rohu Třídy míru a Pernerovy ulice, kterému jsme říkali „mlíčák“ podle názvu Mléčný bar.

Rád bych zde uvedl i dalšího pardubického rodáka (i když on všude uváděl, že je z Pardubiček a to zasloužilého umělce Otu Janečka (1919-1996). On vytvořil řadu exlibris, ale buď s náměty aktů, nebo s přírodními náměty ale Pardubice žádné. Jindřicha Mahelku narozeného v Přelouči a vyučeného litografem v Pardubicích jsme připomenuli minule jeho Kunětickou Horou.

František Emler narozený v Přelouči (1912-1992), vystudoval pardubické reálné gymnazium, potom AVU a Akademii v Římě. Z pražského pobytu se vracel na Vysočinu, kde měl chalupu.  Vytvořil také několik exlibris s motivy Pardubic. Jeho tvorbu připomeneme novoročenkou s motivem z Perštýnského náměstí.

Současným pardubickým tvůrcem mnoha exlibris je malíř, grafik a pedagog Lubomír Netušil (*1945), který vytvořil technikou leptu pohled na staré Pardubice pro HB (Hanu Budskou).