Exlibris jedlíka a pijáka Ládi Dvořáka

22.10.2016 16:26

S Ladislavem Dvořákem a s jeho kresbami se potkávám už dvě desítky let. Patří mezi amatérské výtvarníky a grafickým technikám neholduje, ale jeho kresby množené kopírkou a též občas ručně kolorované se mezi sběrateli exlibris tu a tam objevují. Určitě se vám do ruky dostala některá jeho novoročenka, nebo pozvánka na výstavu např. libereckých naivistů, nebo jste se setkali s řadou jeho kreseb z dostihového prostředí.

Ale před časem mne překvapily jeho nové výtvarné počiny, ke kterým používá malé barevné firemní loga i jiné značky potravinářských výrobků (např. značky kvality a původu) a sestavuje je do určitých tvarů a souvislostí a tím jim dává novou funkci nebo význam. A když si koláže prohlížíme, nemůžeme jim upřít nápad, myšlenku, často pousmání nebo jiskrný vtip, ale vždy i myšlení výtvarníka. Už na výstavě Žeň českého a slovenského exlibris 2013 jsem objevil jeho knižní značku, která mne pobavila a potěšila „The book of tea“ sestavená převážně ze symbolů přípravy čaje. V katalogu Žně za rok 2014 je reprodukované exlibris „Kniha Ládi Dvořáka ve které se pivo pije“. Podle autora je toto exlibris určeno pro vlepování do knih, kde „pivo protéká dějem“, tedy např. do knih Jaroslava Haška, Bohumila Hrabala nebo Emila Hakla.

Pobavila mne výstava Ladislav Dvořáka v únoru 2014 v Hradci Králové v Galerii na mostě, která se jmenovala „Obalová grafika“ a vysvětlila mi jeho „potravinářské koláže“. Výstava samotná byla složena ze samostatných etiket a výstřižků z obalů vesměs potravinářských výrobků a prezentovala, že i ve své samostatné formě jsou obaly mnohdy rovnocennými artefakty vedle originální drobné grafiky, kterou sbíráme my. To autor výstavy už před lety pochopil, a začal sbírat obaly pro jejich výtvarnou hodnotu. Ty obaly na jednotlivých panelech vytvářely tematické celky, například klasické, jako známe my sběratelé, např.  architektura, žena, nebo s tématem výrobců a spokojených konzumentů, sedláků a selek, kuchařů a kuchařek, surovin nebo výrobků samých. Už samo řazení obalů na panely dle tématu přináší zajímavá spojení a může vás pobavit.

 Výhodou takového sbírání je, že obaly kupujete plné, potěšíte se nejprve jejich výtvarným působením a posléze se potěšíte jejich obsahem. Napadlo mi, kolik musel ten sběratel pozřít sladkých tyčinek, ochutnat smetan, jogurtů, sýrů a uzenin. Také vypít litry čajů a hektolitry piva. Je mu tedy co závidět – a navíc se ještě kochá a raduje z pěkně navržených a vytištěných obalů.

To ale není všechno – jeho zaujetí obaly ho dovedlo až ke tvorbě koláží, kde z jednotlivých prvků obalů a písma vytvořil novoročenku i několik exlibris. V létě roku 2015 si mne našla jeho přímo luxusní knižní značka  (i velikostí 124x191 mm) „Kniha jedlíka a pijáka Ládi Dvořáka o jeho krásný zemi“, kde je z firemních značek potravinářských výrobců a výrobků sestavena mapa republiky a opravdu Jihlavanku nalezneme na místě, kde se přibližně Jihlava nachází, to samé lze říci i o sýru Lipno, Becherovce, mléku Tatra, značce Znojmia  atd. Opravdu nápadité a zábavné a doporučuji všem, kteří hledají úsměv a rozptýlení, aby se pokusili z autora a sběratele tyto zajímavá exlibris vymámit. Víte, jak by se takové exlibris vyjímalo na předsádce nějaké kuchařské knihy?

Autor pracuje technikou koláže, vystřihuje jednotlivé symboly, texty, někdy i jednotlivá písmena a pomocí obous

 

tranných lepicích pásek či čtverečků a hotové dílo pak rozmnoží na barevné kopírce. Nemyslím si, že tudy vede cesta tvorby exlibris, ale musím autora pochválit za originální nápad a jeho skvělé provedení. Myslím, že se zařadil mezi ty pionýry tvorby exlibris, kteří vynalezli jakousi výhybku z běžné tvorby a zvyklostí a za to mu děkuji.

 

Vyšlo v Knižní značce 3/2016