Martin Manojlín podruhé dobyl Sint-Niklaas.

20.06.2007 16:25

Martin Manojlín vyzbrojen svou invencí, svým uměním, svou řemeslnou zručností, dále už jen několika rydly, papírem, barvami a tiskařským lisem již podruhé přesvědčil porotu nejznámější a nejuznávanější exlibristické soutěže o tom, že právě on, náš český autor je nejlepší mezi autory exlibris, pracujícími v technice tisku z výšky.

Na plakátě i na obálkách oficielních tiskovin letošního již 16.bienále mezinárodní exlibristické soutěže je v Mekce exlibristů Sint-Niklaas bylo reprodukováno exlibris Martina Manojlína s motivem nám známé Pravčické brány. Je tam proto, ale nejen proto, že téma bienále v roce 2007 je „Krása a síla přírody“.

Ve výsledcích soutěže se totiž dočteme (tento odstavec volně cituji), že Martin Manojlín, zkušený matador mezinárodních soutěží exlibris, zaslouženě získal Cenu města Sint-Niklaas. Ve zdůvodnění se dále píše, že autor vytvořil nádhernou dřevořezbu v osmibarevném tisku. Exlibris zobrazuje kopcovitou krajinu s kamennou bránou, kterou vytvořila příroda. Dílo zobrazuje  turistickou atrakci v oblasti Děčína. Toto exlibris bylo po právu vybráno jako základní ilustrace pro plakát a oficielní tiskoviny letošního grafického bienále.

Další dvě Ceny města Sint-Niklaas obdržel za hlubotisk bulharský grafik Todor Ovcharov Genkov a za kompjútrovou grafiku dvacetiletý turecký student Seval Özcelik. Cenu Leo Winkelera obdržel německý grafik Erhard Beitz a argentinská grafička Elena Alejandra Davicino cenu Graphia. Běloruský grafik Roman Nikolajevich Sustov dostal cenu studentského kruhu.

Vrátím se k ocenění Martina Manojlína už také proto, že si letos zopakoval vítězství v Sint-Niklaas. Po roce 2001, kdy zvítězil v tématu „Balónové létání“ opět přesvědčil porotu o tom, že jeho pojetí tématu je nejlepší a jeho grafické provedení mistrovské. Originálně zvolený pohled do nám Čechům známé krajiny, Manojlínovy skvělé barvy a jeho zkušenost se zkoumáním, vytvářením a tištěním struktur se šťastně spojily v realistickém detailu ve skvělé a působivé dílo.  A pro mne opravdu milá shoda okolností je, že oba vítězné exlibrisy v roce 2001 i 2007, vytvořil Martin Manojlín pro mne.

Pořadatelé soutěže v katalogu výstavy vyhodnocují trendy ve tvorbě exlibris a v soutěžích, které pozorují a které, jak věřím, jsou poučné i pro nás sběratele, proto je ve zkrácené verzi uvádím:

1.              Počet autorů a exlibris je nižší, ale kvalita zůstává. Tuto skutečnost  vysvětlují pořadatelé velkým počtem soutěží. Za povzbuzující považují též, že mnoho účastníků dále soutěží i v následujících ročnících. Největším pozitivem však je, že nastupuje nová generace grafiků.

2.              Počítačová grafika se stává nejpoužívanější technikou, letos touto technikou bylo vytvořeno 39% soutěžních exlibris.

3.              Hlásí se účastníci z více koutů světa, přibývá Jižní Amerika. Zúčastnili se autoři více jak ze 40 zemí.

4.              Školy a vzdělávací instituce povzbuzují studenty k soutěžím.

Pro úplnost udávám i statistické údaje a to, že letošního ročníku soutěže v Sint- Niklaas se zúčastnilo 357 autorů ze 40ti zemí a do soutěže bylo přihlášeno 836 exlibris. Z České republiky se zúčastnilo 12 autorů.

Ale to ještě není všechno, Martin Manojlín nezabodoval jen v Evropě, ale byl oceněn i v Malé Asii. Na 2. mezinárodní soutěži exlibris v turecké Ankaře byl oceněn zvláštní cenou Selcuk University.

K tomu mohu jen dodat, že Martin Manojlín je stále tím přemýšlivým, pracovitým grafikem, zaujatým svou tvorbou, který hledá a nachází krásu a pravdu ve svých grafických listech i lístcích. Věřím, že svými pracemi zaujme ještě i další poroty v dalších městech, ale pamatujme, že on chce zejména zaujmout a potěšit nás – své sběratele. K tomu ať mu pomáhá jeho talent a pracovitost!

Zdeněk Řehák

 

Zlatý rok Martina Manojlína

2007

Sint Niklaas 1.cena 

nyní netradičně pojatá Pravčická brána otevřela cestu k zopakování si prvního místa  v kategorii tisk z výšky – po roce 03

 Ankara – zvláštní uznání

 Publikováno v Knižní značce č.2/2007