Pardubická exlibris 2 - publikováno ve Zprávách Klubu přátel Pardubicka 2015

30.11.2015 17:17

Pardubická exlibris 2

Latinská slova Ex libris znamenají „z knih“ a v evropském prostoru se od středověku používala k označení vlastnictví knih. Ke konci 19. století si sběratelé a milovníci knih si nechali vytvářet svá exlibris např. s motivy jejich povolání, s motivy rodných měst a později se použitým motivům přestaly klást meze. A zrodilo se i sběratelství těchto nových exlibris – které už nebyly vlepovány do knih, ale byla často vytvořena známými autory a vytištěna jako malý grafický list a také byla podepsána autorem.

Prohlédněte si několik malých grafických dílek s pardubickými motivy z mojí sbírky, které si nechali vytvořit obyvatelé a milovníci Pardubic. Zdeněk Řehák

 

Prvním symbolem Pardubic, jak jsem minule uvedl je Zelená brána a druhým zcela určitě blízká Kunětická hora.

 Kunětickou horu v dálce vidíme na exlibris pro  Em. Schmidtovou, které vytvořil Jaroslav Vodrážka (1894-1984) technikou  litografie. V popředí je dívka s vozíčkem s knihami – majitelka exlibris?

Exlibris pro Láďu Čížka zhotovil Jindřich Mahelka (1918-1990). Tento rodák z Přelouče se nejprve vyučil litografem v Čížkově tiskárně v Pardubicích pod vedením litografa F.Schmieda a po válce vystudoval AVU. Je to pěkná barevná litografie se siluetou Kunětické hory.

Zajímavou kombinaci ležícího aktu s knihou a Kunětické hory za poodhrnutými draperiemi vytvořil pardubický malíř a pedagog, kterého mnoho z nás pamatuje, Oldřich Karel (1912-1990) technikou barevné litografie pr Dr.Ellu Jahnovou.

Detailní Kunětickou horou vytvořil A.J.Alex (1890-1957) v zinkografii exlibris pro Ing. Karla Petráně.