Exlibris a drobná grafika na internetu

20.06.2008 16:23

Soudím, že každý kdo se čerstvě seznámil s internetem a něco na něm hledá si připadá trochu jako prospektor stojící na břehu zlatonosné říčky, který pomocí pánve přesívá množství hluchého písku aby se dostal ke zlatému zrnku, ale přesto doufá, že teď už se na něho konečně zatřpytí zlatinka větší hmotnosti. Pokud ale nejste s tímto mediem sžiti, dá vám mnoho práce najíti dobré informace.

Vždy, když získám do své sbírky nového autora, snažím se o něm doplnit si co nejvíce informací. Slouží mi k tomu nejčastěji katalogy výstav. Ale u mladších autorů takové materiály nemám. A potom musí nastoupit internetové, často dobrodružné hledání. Jak na to jdu já?

 Když už hledám určitého autora, nebo název díla doporučuji použít některý z vyhledávačů. Mně se také velmi osvědčil pro vyhledávání informací o autorech vyhledávač obrázků Google. Čili nejprve vyplním jméno autora, dám pokyn vyhledat a najdu alespoň jeden autorův obrázek, který je občas pro mne překvapením nebo lahůdkou a potom přes pod ním uvedenou adresu postoupím k informacím o autorovi.

Odtamtud se nejspíše dostanu na stránky galerií, které prezentují autory nám dobře známé z našich malých grafických formátů. Zpravidla na takové adrese najdete mimo nabízených grafických listů také krátkou charakteristiku autora, jeho výstavní činnost, ocenění v soutěžích, případně další informace. Taková adresa je například www.hobbyforum.cz – tam jsou uvedeni autoři K.Beneš, D.Benešová, H.Kisza, P.Melan, a další, které si vyberete. Podobné adresy s dalšími autory jsou www.gallery.cz nebo www.talent.cz . Další skvělá adresa, prezentující ale pouze litografii je www.galerielipa.cz .Tu doporučuji k prohlédnutí zejména těm, kteří se chtějí seznámit postupem tisku litografií, tam si v klidu můžete prohlédnout, jak autoři a tiskaři postupně kouzlí s barvami a jak jednotlivé barvy přibývají na tisku. Na této adrese najdete z našich notoricky známých autorů například J.Lípu (tiskaře a výtvarníka, který adresu zřídil), P.Ptáčka a K.Vítečkovou.

Další možnost je hledat přes katalogy nebo lexikony. Jeden takový je https://katalog.cz/kultura/vytvarne_umeni/ ,  tam si vyvolte region, nebo celou republiku, seřadit dle abecedy (nenechte se odradit, že někteří jsou abecedně dle křestního) a zvolte malíře (grafika je tam pouze počítačová) – je jich tam přes 500, ale nenechte se odradit, že jsou to i malíři pokojů. Další zajímavá adresa je www.sca-art.cz  (Společnost pro současné umění), kde je abecední lexikon autorů. Další podobné adresy jsou např. www.talent.cz nebo www.inter-art.cz .

Řada autorů už pochopila sílu tohoto media a zřídila si své internetové stránky. Ty přibývají každým dnem a tak uvedu několik příkladů bez nároků na úplnost aniž bych musel uvádět o koho jde: www.brazdaart.cz , www.hisek.cz , www.manojlin.com , www.sobotavlastimil.wz.cz , www.volny.cz/bjirku/ , https://cernos:blog.cz .

Také náš spolek má své stránky a to www.exlibrisweb.cz  . Řadu informací též lze nalézt na www.naturcuni.cz/el/ , ale tam se raději vždy nejprve podívejte na konec, kdy naposled byly stránky aktualizovány. Tam mne také mrzí, že pořadatelé sběratelských aukcí a výměnných dnů si ještě nezvykli, své akce zveřejňovat na těchto adresách.

Nejen nákup, ale poučení můžeme hledat na stránkách prodejních galerií. Za mnohé uvedu komplexní informace o výstavách, autorech i o městě, které najdete na www.galerieart.cz, kde majitelé Světlana a Luboš Jelínkovi z Chrudimi ukazují jak by se to mělo dělat. Tam můžete vždy vidět celou prezentovanou výstavu a v archivu všechny dosud  pořádané i návštěvy v ateliérech. Galerie Sursum má na svých stránkách mnoho informací o Váchalovi – viz  www.galeriesursum.cz nebo www.vachal.cz .

Nejen instituce a autoři mají své stránky na síti, ale i sběratelé. Přímo vzorové má olomoucký sběratel Pavel Vlček a to:  www.magic-exlibris.webgarden.cz  a pěkné jsou i stránky u kterých netuším, čí jsou a to www.artgrafika.wz.cz nebo www.exlibris.sk .

 Originální způsob sbírání, spojený se službou sběratelům formou soupisů exlibris jednotlivých autorů si zvolil šenovský sběratel Stanislav Šereda na stránkách  www.exlibris.applet.cz

Když už po tom internetu brouzdáte, podívejte se taky na nějaké prodejní grafické galerie, někdy tam lze objevit právě to, co ve Vaší sbírce schází. Známá je pražská galerie Vltavín, která se grafice hodně věnuje a pořádá stálou internetovou aukci na stránkách www.auctians-art.cz . Internetová galerie dr.Vilém Stránského  www.artbohemia.cz  je plná pokladů drobné grafiky a také galerie nám dobře známého ing. Gabriela Slanicaye mladšího  www.dolmen.cz – zejména v části „levná grafika“ může naplnit sběratelovo očekávání. Prostějovští vydavatelé a obchodníci, které též známe ze spolkových akcí provozují stránky www.galerie2002.cz . Také člen našeho spolku mgr. Klimeš – nyní z Jevíčka, nyní provozuje stránky www.lukart.cz , kde prodává přímo nebo formou aukce řadu zajímavých položek. Neznám provozovatele stránek z Hodonína  www.galerie-kaplicka.cz , ale sběratel exlibris by si tam určitě také vybral. Na těchto stránkách, které jsou často velmi obsáhlé, se můžete pohybovat rychle, pokud zadáte autora nebo námět o které se zajímáte.

V poslední době se také rozšiřuje prodej a koupě nejrůznějších sbírkových předmětů pomocí internetových aukcí. Také jsem neodolal a vrhnul se do této sítě, ale výsledky nejsou zatím příliš uspokojivé. Grafika se dá prodat a koupit pomocí aukce například na www.aukro.cz nebo www.odklepnuto.cz  - tam je určitá nabídka i určitá poptávka v oboru grafiky. Prohlédl jsem i další aukční stránky (www.ikup.cz , www.ebum.cz , atd.), ale v nich, alespoň zatím, grafice pšenka nekvete.

Na konec jedno upozornění – na internetu nenajdete to, co tam nikdo neumístil a jednu dobrou zprávu pro ty, kteří na internet nedosáhnou: Naše písemná aukce, provozovaná SSPE má stále širší nabídku a příznivější ceny než ty na internetu a nám, kteří své autory dobře známe pro rozhodnutí stačí přesný popis, když už nevidíme nabízený obrázek na monitoru..

Zdeněk Řehák

Publikováno v knižní značce 4/2008