Poznáváme nové autory: Miroslav Hlinka

20.06.2010 15:33

 

Většinou se s novými autory potkávám na Sjezdech sběratelů, ale tentokrát jsem se s ním setkal v ulici, kde bydlím, když tlačil kočárek se svým malým synem. Ano, Miroslav Hlinka, ročník 1980, původem z Vrbna pod Pradědem, absolvent Střední umělecké školy v Ostravě, nový člen SSPE, posílil řady pardubických milovníků grafiky. Po absolvování školy ho živily reklamní agentury v Brně, později v Praze a nyní se spolu s manželkou a malým synem přestěhoval do Pardubic zejména kvůli bydlení a výchově syna.

Přes hektické pracovní nasazení při práci v reklamních agenturách nezapomínal Mirek Hlinka na výtvarnou tvorbu. Vytvořil řadu propracovaných ilustrací (propisovací tužkou!) pro fantasy hru Dračí Doupě+ (Bestiář Drd+) i další ilustrace například pro děti. Také se občas spolu s přáteli věnoval malbě. Ale v posledních dvou letech se mu opět zastesklo po grafice, kterou ho na Střední umělecké škole učil nám sběratelům dobře známý Jiří Neuwirt. A od něho také získal kladný vztah k tvorbě exlibris. Mirek nyní vytvořil několik menších formátu linorytů a mezzotinty a také se postavil na startovní čáru v tvorbě exlibris. Jeho práce se objevily již vloni na výstavě Žeň českých a slovenských exlibris a letos se stal členem SSPE a na Žni exlibris vystavuje zajímavé mezzotinty. Exlibris tvořil zatím pro soutěže, pro rodinné příslušníky a své kamarády, ale už jsou hotové první výtisky jeho exlibris, které se objeví mezi sběrateli. K dnešnímu dni má na kontě 14 exlibris a doufejme, že počet bude narůstat a získá příznivce mezi námi sběrateli.

Poznal jsem ho teprve před několika dny, ale působí na mne dojmem trpělivého a cílevědomého tvůrce, který se chce realizovat jak výtvarným nápadem, tak solidně odvedenou grafickou prací. Nakonec asi každý z nás sběratelů ví, že mezzotinta se uspěchat a ošidit nedá. Můžeme se těšit, že až si Mirek zařídí v domě ateliér, že mezi grafické techniky přibude pak lept a akvatinta a budou přibývat i pěkná exlibris pro sběratele. Část jeho prací můžete vidět na jeho internetových stránkách www.miroslavhlinka.cz.