Expedice Malbork 2013

27.10.2013 09:44

603 let po bitvě u Grunwaldu (1410) se vydala z Prahy malá družina českých sběratelů exlibris (posílená jedním slovenským) na hrad Malbork. Tam totiž se konalo mezinárodní bienále moderního exlibris. Jedná se o akci s padesátiletou tradicí – první bienále se konalo v roce 1963 a to letošní bienále bylo již dvacáté čtvrté.

Začnu dobrou zprávou – co se nepodařilo po bitvě u Grunvaldu polskému králi Vladimíru II. Jagello (kde porazil řád německých rytířů) – totiž dobýt jejich hrad Malbork – to se podařilo českým grafikům – tvůrcům exlibris, Jiřímu Brázdovi, který se v soutěži umístil na prvním místě a Miroslavu Hlinkovi, který získal třetí cenu. Mezi tyto dva autory se vklínila polská grafička Hanna Glowacká. Na předání cen i na následném večerním pikniku se čeští autoři, ale ani sběratelé opravdu neztratili.

A v sále, kde se konala po dva dny výměna dokonce čeští sběratelé dominovali, jak počtem, tak i výměnným materiálem. Co do počtu je možná předčili jen mladí autoři povětšinou z východu, kteří si zvolili malborské bienále jako svůj první krok mezi sběratele a zájemce o grafiku. Ale největší a nejžádanější osobností setkání byl polský grafik Wojciech Jakubowski, který se zúčastnil téměř všech ročníků Bienále, ať už jako organizátor nebo porotce. Věnoval přítomným účastníkům výměny svou krásnou mědirytinu, kterou vytvořil letos ve svých 84. letech!

Zážitkem kulturním i kulinářským byla pro naši družinu byla i soukromá výstava grafičky Hanny Glowacké, kterou uspořádal gdaňský lékař a sběratel L.S.Staniewicz ve svém víkendovém domě, kde následovala i gardenpárty.

Možná až se závistí jsme sledovali podporu polského ministerstva kultury tomuto Bienále i jeho účastníkům. Neplatili jsme žádný sjezdový poplatek, měli jsme volný vstup hrad, na výstavu, i na všechny přidružené akce a také bylo postaráno o naše drobné občerstvení o večerním bohatém pikniku ani nemluvě.

Ovšem nejen grafikou jsou sběratelé živi a tak vůdce naší družiny Jiří Hlinovský připravil i obsáhlý kulturní program. Ten byl sice trochu narušen již první den nízko letícím ptákem z rodu „kamikadze“, který rozbil našemu autobusu čelní sklo a tak jsme první den strávili neplánovaně ve Wroclawi (Vratislavi), než přijel autobus náhradní. Pěkné město s dominantní výstavnou radnicí, s ostrovy na řece Odře, kde nás, stejně jako i v dalších polských městech, zaujalo obrovské množství práce, které museli Poláci udělat ve svých za druhé světové války vybombardovaných městech.

Poškozen válkou byl i rozsáhlý gotický hrad německých rytířů Malbork (největší gotická stavba na světě a památka Unesco), kde jsme strávili dva dny. Na všech nádvořích i dalších prostorách hradu jsou umístěny desítky zajímavých moderních plastik. Doporučuji se podívat na pěknou prezentaci na internetu: www.zamek.malbork.pl. Už plánovaně jsme navštívili Gdaňsk, s nádherným starým městem, které dýchá tradiční obchodní atmosférou, má nádherné měšťanské domy a láká turisty do mnoha hospůdek a pyšní se přístavem starým i moderním.

Po cestě domů z Malborku jsme navštívili Frombork a jeho katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a Svatého Ondřeje, kde řadu let žil a pracoval děkan, ale hlavně astronom Mikuláš Koperník a také jsme nahlédli do krypty, kde je pochován. U katedrály je také věž s Foucaultovým kyvadlem a Koperníkovo muzeum.

Přece jsme nemohli minout památník výše zmíněné bitvy u Grunwaldu a vzpomenuli účasti družiny asi 3000 českých žoldnéřů (mezi kterými byl údajně i Jan Žižka) vedených tehdy Janem Sokolem z Lenberka  na straně polského krále Vladislava II. Jagello a litevského velkoknížete Vytautase. Moderně, stroze a působivě vyřešený památník s malým muzeem a názorně zobrazenou situací před bitvou nás opravdu zaujal.

Poslední polskou zastávkou bylo rodné Koperníkovo město Toruň (staré město je památkou Unesco), kde jsme se také chvíli věnovali výtvarnému umění v galerii na radnici. Na cestu domů jsme si koupili toruňský perník, abychom ho mohli porovnat s pardubickým a naše družina zamířila domů ke svým milým (sbírkám).                                      

Knižní značka 3/2013