O grafice na www.youtube.com

27.10.2013 09:45

Většina z nás už si zvykla, že nejrychleji lze vyhledat potřebné informace na internetu. Informace o výtvarnících a o výstavách tak máme stále k dispozici a stránky SSPE nás informují o dění ve spolku. Nevím ale kolik z nás také hledá informace serveru, kde jsou k dispozici krátká videa na „youtube“. Poprvé jsem si to uvědomil, když na jedné naší pardubické schůzce nám grafik Jan Černoš pustil krátké video o tam, jak spolu s kolegou tiskli grafiku ze staré barokní destičky.

A tak namísto sledování písňových klipů, částí filmů a různých legrácek jsem na této adrese začal hledat, co nového bych se dozvěděl o své velké zálibě - o grafice a exlibris. Mne zajímal vždy nejen ten finální produkt – hotová grafika nebo exlibris, ale také cesta ke vzniku grafiky od náčrtku výtvarníka počínaje, ale i příprava destičky, zejména však technika tvorby v různých technikách a také jak se která grafika tiskne.

Nejlepší možnost pro zvídavého sběratele je samozřejmě možnost sledovat práci grafika v jeho atelieru a tisk přímo u tiskařského lisu, ale ne vždy tuto možnost máme a tak můžeme být vděčni i za poučení, které najdeme na internetu. Videa byly často vytvořeny na vysokých výtvarných školách, nebo jen z iniciativy jednotlivých výtvarníků a přátel grafiky.

Jak na to? Zvolte adresu www.youtube.com  a do vyhledávacího řádku napište konkrétní požadavek  - např. grafickou techniku nejlépe v angličtině: linoryt – linocut, dřevořez – woodcut, pod tímto označením jsou často i dřevoryty, které by měly být  označeny wood engraving, lept –etching, rytina – engraving,  mezzotint, litography, serigraphy a podobně např. tisk je print. Nebo také napište prostě exlibris a uvidíte, co se objeví.

Také jméno výtvarníka Vás zavede k zajímavým videím např. jméno Josef Váchal nebo Jindřich Pileček nás přivedou k pěkným prezentacím jejich grafických listů a exlibris. Řadu velmi zajímavých videí má na „yotube“ slovenský grafik Peter Kocák. Ukazuje tam jak ryje předleptanou destičku, jak tiskne, jak napíná papíry atd. Jsou tam s hudbou prezentovány jeho grafiky, a  také jeho mistrovské zacházení se štětcem při psaní čínských znaků a jeho vztah k čínské kultuře. Výborná jsou také videa ukazující práci na velikých mezzotintách Dalibora Smutného. České je i video Krok za krokem litografií.

Abych se podělil se svými poznatky, stáhl jsem několik těchto videoklipů do svého PC a na naší schůzce sběratelů jsem je promítl. Komentáře k tomu co jsme viděli doplnila osoba znalá – grafik, pedagog a sběratel Lubomír Netušil.

Abych nezapomněl to video, kterým mne inspiroval Mgr. Jan Černoš natočil autor Miloš Smetana (dle autora lze též vyhledávat) a jeho název byl: „How to print a copperplate...“

Otištěno v Knižní Značce 3/2013