Ocenění Mirka Hlinky v Sint Niklaas 2011

02.05.2011 18:06

 

Jenom málo vody uplynulo v řece času co jsem sebe i čtenáře Knižní značky (č.3/2010) seznámil s novým členem SSPE a zejména novým autorem exlibris Miroslavem Hlinkou a už jsem se dozvěděl další a to nanejvýš potěšující zprávu. Na nejznámnější pravidelné přehlídce exlibris z celého světa – na Biennale v Sint Niklaas 2011 byl  oceněn Miroslav Hlinka v kategorii tisku z hloubky cenou města Sint Niklaas!

Oceněno bylo jeho exlibris – vtipné zobrazení párty, které vytvořil pro svého kamaráda R.Bareše technikou mezzotinty. Porotě této soutěže se jeho exlibris zalíbilo tak, že ho reprodukovala na pozvánku na vernisáž.

Abychom si mohli plně uvědomit co takové ocenění znamená, seznámíme se se statistikou letošní soutěže. Zúčastnilo se 364 umělců ze 48 zemí, kteří dodali celkem 790 prací. Z toho do katalogu bylo vybráno 125 prací. Z České republiky bylo přihlášeno 13 autorů, ale na výstavu a do katalogu byly zařazeni čtyři a to Karel Beneš, Jan Černoš, Miroslav Hlinka a Michaela Roubíčková – Lesařová.

A ještě kompletní výsledky Bienalle Sint Niklaas:

Cena města Sint-Niklaas pro nejlepší exlibris  – Yuriy Nozdrin (Rusko)

Cena města Sint-Niklaas v kategorii tisk z výšky – Natalya Kuznetsova (Rusko)

Cena města Sint-Niklaas v kategorii tisk z hloubky - Miroslav Hlinka (Česká republika)

Cena města Sint-Niklaas v kategorii  digitálních technik -  Galina Pavlova (Bulharsko)

Cena Leo Vinklera – Piotr Gojowy (Polsko)

Cena  Victora Stuyvaerta pro mladé talenty – Xiao Feng Chen (Čína)                  Ocenění Graphia – Axel C. A. Jirsch (Německo)