Rady začínajícímu sběrateli

01.06.2011 20:34

 

Procházíte rádi galerie a antikvariáty a prohlížíte se zájmem a bedlivě zkoumáte zajímavé obrázky provedené grafickými technikami? Pátráte třeba i po internetu a prohlížíte si grafiky? Zajímá Vás způsob zobrazení nebo energie či emoce vložené do obrázku? Cítíte nutkání takové obrázky, které vás oslovují, vlastnit a shromažďovat? Zjišťujete, že se to dá, když se zaměříte na grafiky malého formátu a exlibris? Proč zrovna exlibrisy mají tolik zajímavých námětů, proč zrovna exlibrisy vytvářejí skvělí a známí autoři?

Tak si nějaké takové pěkné dílko pro své potěšení koupíte. Jedno ale nestačí, koupíte si další. Stěny vašeho bytu už jsou zaplněné a vy stále toužíte po dalších. A jak lidová moudrost praví, když už máte tři předměty stejného druhu, stáváte se sběratelem. Ale když už začnete sbírat drobnou grafiku a exlibris - nejste přece obyčejným sběratelem kafemlýnků nebo odznaků, vy jste sběratelem umění!

Sbírka přece musí růst a tak nakupujete. Grafiku malého formátu nakoupíte v antikvariátu nebo v  některé galerii. Ale ty ceny! Objevujete možnost internetových aukcí a zjišťujete, že tam je to lepší! Dostal jste se i na adresu aukce www.sspe.cz/aukce , kterou pořádá pro své členy Spolek sběratelů a přátel exlibris. Líbí se Vám tato aukce, ale oni na Vás chtějí, abyste se stal jejich členem.

Říkáte si: „To mám být členem, jen kvůli tomu, abych se mohl párkrát za rok zúčastnit se aukce?“ Ale je to jinak. Teprve jako člen Spolku se stáváte opravdovým sběratelem. Zúčastníte se některé jejich akce a to teprve koukáte. Oni si tam členové mezi sebou ty exlibris vyměňují! Seznámíte se s řadou lidí stejných zájmů. Zjišťujete, že se mezi sběrateli pohybuje i řada výtvarníků, kteří Vám prodají své dílo za příznivější cenu než v galerii či antikvariátu. Také Spolek nabízí za příznivé ceny soubory grafických listů a řadu publikací o exlibris a o autorech. Spolek také vydává čtvrtletník „Knižní značka“, kde se dozvíte mnoho informací o autorech i o sbírání a jednou za rok obdržíte i větší publikaci „Sborník pro exlibris a drobnou grafiku“ a doplníte si znalosti o svém novém koníčku.

A vůbec nejlepší cesta ke sbírce je, objednat si u autora, který vás zaujal, exlibris na své jméno. Totiž, když odeberete celý náklad, je pak cena velmi příznivá, máte sice 50 kusů stejných grafik, ale ty přece vyměníte s ostatními sběrateli a brzy máte sbírku 50ti různých exlibris! A také trochu máte pocit, že jste se stal takovým malým mecenášem umělců. V té chvíli jste se právě stal opravdovým sběratelem exlibris! A pocit radosti nad dobrou výměnou se rovná nadšení dítěte nad novou hračkou!

A aukce? Ta Vás samozřejmě zajímá dále. Už nežijící autory těžko vyměníte za vaše současné exlibris. A když už sběratel celý náklad vyměnil, tak vám také nemůže vyhovět. Musíte spoléhat na to, že starší sběratelé, nebo jejich dědici, když potřebují peníze sáhnou do sbírky.

Pomněte, že svým rozhodnutím podpořit žijícího umělce svou objednávkou stáváte trochu „nesmrtelným“ – budete snad jednou moci „shora“ sledovat jak exlibrisy s Vaším jménem či iniciálami budou dlouhá léta kolovat mezi sběrateli, aukcemi a antikvariáty.

Jak tedy začít? Na adrese www.sspe.czl  je přihláška do SSPE, zúčastňujte se aukcí a navštěvujte Valné hromady, výměnné dny a Sjezdy pořádané Spolkem.